top of page
29.jpg
WhatsApp Image 2024-02-01 at 15.41.08.jpeg

Kanser ve Toplum

Kanser hepimizin en çok korktuÄŸu, kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüm sebebi olan ve sıklığı giderek artan bir hastalıktır. Kanser her ne kadar kalıtımsal özellikler taşıyabilse de aslında kanserin en önemli nedeni kiÅŸisel ve çevresel faktörlerdir. Bu nedenle toplumun basit önlemeler alarak bu hastalığın sıklığının azaltılabileceÄŸi konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Diyet ve fiziksel aktivitenin sadece kanser üzerine deÄŸil hipertansiyon, kolesterol yüksekliÄŸi, koroner kalp hastalığı, ÅŸeker hastalığı gibi toplumun büyük bir kısmını etkileyen birçok önemli hastalık ile iliÅŸkili olduÄŸu çok sayıda çalışmada ispatlanmış durumdadır. Hemen hemen her hastaya doktorlar tarafından diyet ile ilgili bazı kısıtlamalar getirildiÄŸi ve her hasta ve saÄŸlıklı bireye, hastalıktan koruyucu özelliÄŸi sebebiyle egzersiz önerildiÄŸi herkes tarafından bilinmektedir.

Sosyal, ekonomik ve kültürel faktörler diyet ve fiziksel aktiviteyle ilgili kiÅŸisel tercihleri belirgin bir biçimde etkilemektedir. Ä°nsanların çoÄŸu saÄŸlıklı bir yaÅŸam biçimi edinmek isteseler de diyet ve fiziksel aktivite rehberlerine uymayı zorlaÅŸtıracak büyük engellerle karşılaÅŸmaktadırlar. Yüksek kalorili yiyeceklerin ve lokanta yemeklerinin rahat ve uygun fiyata olması bu yiyeceklerin tüketiminde artışa sebep olmaktadır. Ayrıca fiziksel aktivitedeki azalma ile beraber bugünkü gidiÅŸat, her yaÅŸtaki ve her toplum kesimindeki insanlarda endiÅŸe verici ÅŸiÅŸmanlık salgınına katkıda bulunmaktadır. Uzun çalışma saatleri ve ev halkının çoÄŸunun çalışması, yemek hazırlamaya ayrılan zamanı azaltmaktadır. Bu da ev dışında çoÄŸunlukla iÅŸlenmiÅŸ besinler ve fast food (hazır yemek) yemede artışa neden olmaktadır.

BoÅŸ vaktin azalması, ulaşım için otomobillerin kullanılması, elektronik eÄŸlencenin ve iletiÅŸim araçlarının kullanımının artması hepsi daha az aktif bir yaÅŸam tarzı oluÅŸmasına katkıda bulunmaktadır.

Beslenmenin iyileÅŸtirilmesi ve fiziksel aktivitenin artması birden fazla strateji gerektirecektir. Bu stratejiler, toplum ve çalışma alanlarında saÄŸlık programlarından, toplumsal planlama, ulaşım, okula dayanan fiziksel eÄŸitim ve beslenme hizmetlerini etkileyen politikalara kadar uzanmaktadır. Çabalar, özellikle tüm halk gruplarının saÄŸlıklı beslenme seçenekleri ve fiziksel aktivite için olanakları kullanabilmesini artırmak durumundadır. Ulusal ve özel organizasyonların her biri yeni politikalar ve ihtiyaç duyulan deÄŸiÅŸiklikler için yeni kaynaklar üretmelidir. YaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸikliÄŸinde özellikle ikna edici olabilecek olan saÄŸlık hizmetleri çalışanları, çevrelerinde politika deÄŸiÅŸikliklerini teÅŸvik etmede liderlik üstlenebilirler.

YetiÅŸkinlerde sigara kullanımında azalma, saÄŸlık davranışlarını deÄŸiÅŸtirmede sosyal çevrenin gücü için yararlı bir örnektir. EriÅŸkinlerde kiÅŸi başına düÅŸen sigara tüketimi sigara kullanımının saÄŸlığa zararlarının anlaşıldığı 1964 yılından beri sürekli bir düÅŸüÅŸe geçmiÅŸtir. O zamandan sonra diÄŸer sosyal ve politik faktörler sigara kullanımını azaltmada daha da önemli olmuÅŸtur. Bunlar, sigara reklamlarını düzenleyen ulusal politika deÄŸiÅŸikliklerini, ergin olmayanların tütün ürünlerine ulaÅŸmasını kısıtlamayı, tütün ürünlerinin vergisini arttırmayı, sigara kullanmayanların haklarına dikkati çekmeyi içermektedir.

SaÄŸlıklı beslenme ve fiziksel aktivite ÅŸekillerini inÅŸa etmek kiÅŸisel yaÅŸam biçimi tercihlerinde ve ulusal politikalarda benzer amaçlı deÄŸiÅŸiklikler yapmayı gerektirecektir. Ulusal, özel ve toplumsal organizasyonları saÄŸlıklı beslenme ve fiziksel aktivite davranış ÅŸekillerini benimsemeyi destekleyen sosyal ve fiziksel çevre yaratmaya çabalamalıdır.

bottom of page